50.000 EUR: nova meja za enostavno knjigovodstvo; tudi za pavšalno obdavčitev?


Po noveli Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1; trenutno veljavno besedilo: klik) je meja za samostojne podjetnike, ki vodijo poslovne knjige po sistemu enostavnega knjigovodsva, zvišana na 50.000 EUR letnih prihodkov. Podjetnikom, ki so po davčnih predpisih obdavčeni po sistemu normiranih odhodkov, pa še vedno ni potrebno voditi poslovnih knjig in sestaviti letnega poročila; to velja tudi za podjetnika, ki začne opravljati dejavnost.

V javni razpravi sta predloga sprememb Zakona o dohodnini (Zdoh-2; trenutno veljavno besedilo: klik) in Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2; trenutno veljavno besedilo: klik):

Načrtovane spremembe Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb predvidevajo posebno ureditev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov tudi za pravne osebe in ne več samo za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Za upoštevanje normiranih odhodkov pa letni prihodki pravne osebe ne bi smeli presegati 50.000 EUR.
Predvidena sprememba Zakona o dohodnini pa zvišuje mejo za normirano obdavčitev za podjetnike z dosedanjih 42.000 EUR na 50.000 EURletnih prihodkov. Tako bodo lahko podjetniki in družbe z letnim prometom do 50.000 EUR vstopili v sistem določanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov v višini 60 % teh prihodkov. Po tej ureditvi naj bi bila davčna osnova za odmero davka iz dejavnosti 40 % letnih prihodkov, seveda ob upoštevanju priznanih normiranih stroškov. Pričakuje se, da bo s temi spremembami davčnih predpisov manj administracije in manj stroškov. Po mnenju nekaterih pa bi morala biti meja za normirano obdavčitev postavljena precej višje. Trgovcem in podjetnikom, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, se vstop v ta sistem ne (bi) izplača(-l). Normirani stroški, ki jih predvidevajo spremembe davčnih predpisov, za te dejavnosti še vedno ostajajo prenizki. Zaradi sestave stroškov je ureditev zanimiva samo za intelektualne poklice in dejavnosti, pri katerih delo opravlja sam podjetnik z minimalnim vložkom lastnega materiala.

Tudi predlog sprememb Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1; zadnje veljavno besedilo: klik) je bil potrjen na seji vlade, sedaj pa čaka na obravnavo v državnem zboru.

Po predlogu novele ZDD-1 se predvidoma se zvišuje meja obdavčljivega letnega prometa za uporabo posebne ureditve za tim. male davčne zavezance, in sicer s 25.000 EUR na 50.000 EUR. Davčni zavezanci, ki so že identificirani za DDV, bodo lahko ostali (ne glede na povišanje meje) registrirani v sistemu DDV kot prostovoljni davčni zavezanci. Davčni zavezanci, ki ne bodo želeli ostati v sistemu DDV, pa bodo lahko davčnemu organu podali zahtevo za prenehanje identifikacije za namene DDV. Pri tem je predvideno, da se rok 60 mesecev (3. odst. 94. člena ZDDV-1), ki velja za uporabo izbire registracije v sistemu DDV, ne bo upošteval. Vendar pa morajo davčni zavezanci, ki pa so po trenutni ureditvi že identificirani za DDV kot prostovoljni davčni zavezanci, ostati v sistemu DDV 60 mesecev, in sicer od dneva, ko so se identificirali za namene DDV.




Avtor:
 
Objavljeno:

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.