Evidentiranje nepremičnin v katastru stavb in zemljiškem katastru


Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije je v Sloveniji preko 300 tisoč nepremičnin, ki niso ustrezno evidentirane v katastru stavb. Nekatere območne geodetske uprave so že začele pozivati lastnike stavb, za katere imajo podatke o njihovem obstoju, naj vložijo zahtevo za evidentiranje stavbe v kataster stavb. Rok, ki ga postavijo za ureditev stanja, je tri mesece. V primeru neupoštevanju roka lahko Geodetska uprava tudi sama poskrbi za vpis stavbe v kataster stavb, vendar na stroške investitorja.

Zakon o evidentiranju nepremičnin je bil sprejet leta 2006 in nepremičnine, zgrajene po tem datumu, so vpisane v kataster stavb, saj je to med drugim podlaga za pridobitev hišne številke. Problem pa še vedno obstaja glede nepremičnin, zgrajenih pred letom 2006, in pa glede nepremičnin, ki so bile kadarkoli dograjene oz. spremenjene.

Zakon o evidentiranju nepremičnin (ZEN, Uradni list RS, št. 47/06, 65/2007 – Odločba US) določa, da mora investitor v treh mesecih po izvedbi vseh zaključnih gradbenih del vložiti zahtevo za vpis stavbe v kataster stavb, kar pa lastniki največkrat pozabijo.

Ne glede na predpise, pa je takšno evidentiranje potrebno, če želimo imeti urejen pravni status objekta. Tovrstna urejenost pa je priporočljiva oz. nujna npr. ko želimo stavbo prodati, razdeliti solastnino, ki obstoji na stavbi, zgraditi prizidek k obstoječi stavbi, zavarovati kredit s hipoteko na stavbi ali v primeru dedovanja.

Evidentiranje zemljišča pod stavbo, evidentiranje stavbe v kataster stavb in evidentiranje sprememb se lahko izvedejo le na podlagi ustreznega elaborata, ki ga po zakonu izdela geodetsko podjetje ali projektant (2. odst. 64. čl., 4. odst. 81. čl. in 2. odst. 87. čl. ZEN).

V kolikor vas zanima, ali je status vaše nepremičnine urejen, nam lahko na elektronski naslov natasa@jkgroup.si sporočite številko parcele in katastrske občine in vam bomo brezplačno posredovali stanje vaše nepremičnine.

 
Avtor: Nataša Javoršek, pravna svetovalka JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: december 2013

Oznake: pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.