Imate račun v tujini, pa ga niste prijavili FURS? Mogoče vaše podjetje sploh nima odprtega TRR? Berite dalje.


Ste med tistimi podjetniki, ki poslujejo le z gotovino in se vam odprtje poslovnega TRR zdi nepotrebno? Imate kakšen d.o.o. »na zalogo«, ob vse višjih bančnih provizijah pa vidite v odprtju TRR le nepotreben strošek? Se sprašujete, če morate kot samostojni podjetnik imeti poslovni transakcijski račun za namene opravljanja dejavnosti in tako finance ločene od osebnega računa? Na ta vprašanja bomo odgovorili v nadaljevanju.

Obveznost odprtja TRR


Zakonodaja je na tem področju jasna. Zakon o davčnem postopku (ZDavp-2) za poslovne subjekte predpisuje obveznost odprtja transakcijskega računa pri ponudniku plačilnih storitev, torej se temu ne morete (nekaznovano) izogniti. Je pa sprememba omenjenega zakona nekoliko omilila obveznost za samostojne podjetnike, za katere je še do nedavnega veljalo, da morajo za opravljanje dejavnosti voditi poslovni transakcijski račun, torej račun, ločen od osebnega. Po spremembi zakona konec lanskega leta ima samostojni podjetnik lahko en račun, ki ga uporablja tako za poslovne kot tudi za osebne namene. To pa lahko oteži delo računovodij, saj ti težje razberejo katere transakcije so povezane s poslovanjem in katere spadajo v zasebno sfero, kar lahko privede tudi do podražitve njihovih storitev.

Obveznost prijave v tujini odprtega TRR


Ravno tako ne pozabite FURS sporočiti, če ima vaše podjetje v tujini odprt račun. FURS po uradni dolžnosti namreč pridobiva samo podatke o računih, odprtih v Sloveniji, medtem ko Zakon o finančni upravi (ZFU) določa, da morajo tako gospodarski subjekti kot tudi samostojni podjetniki podatke o računih, odprtih v tujini, sami sporočiti finančni upravi. To lahko storite na posebnih obrazcih, objavljenih na uradni spletni strani FURS, in sicer za pravne osebe na obrazcu »Prijava za vpis pravne osebe v davčni register« (Obrazec DR-04, gl. tč. 22) , za samostojne podjetnike pa na obrazcu »Prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register« (Obrazec DR-03, gl. tč. 20).

Globe ob kršitvah


Zakonodaja predvideva visoke globe za kršitelje. Samostojnim podjetnikom, ki nimajo odprtega TRR, ali tistim, ki FURS v roku ne sporočijo številk plačilnih računov v tujini, grozi globa od 800 do 10.000 EUR, medtem ko se globe za pravne osebe gibajo v še višjih zneskih - od 1.200 EUR pa vse do 30.000 EUR. Dodatna globa se predvideva za odgovorne osebe samostojnega podjetnika in pravnih oseb, in sicer v razponu med 400 EUR do 4.000 EUR.
Avtor: Petra Lovišček, JK Group d.o.o.
 
Objavljeno:

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.