IZVRŠNICA – rešitev za upnike?


Kot ste verjetno že seznanjeni, Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1) uvaja nov vrednostni papir, tim. izvršnico, ki jo dolžnik prostovoljno izda svojemu upniku v namen zavarovanja upnikove terjatve do dolžnika.

Kot prednosti izvršnice (z vidika upnikov) se izpostavljajo:


- hitro in enostavno poplačilo dolga: upnik zahteva poplačilo zapadlih obveznosti kar neposredno pri eni od dolžnikovih bank, pri kateri/-ih ima dolžnik odprt račun;
- zadržanje izvršnice do celotnega plačila: banka izvršnico zadrži in upnika poplača po vrstnem redu njegove terjatve; če dolžnik pri banki, pri kateri je upnik zahteval poplačilo na podlagi izvršnice, nima (dovolj) sredstev, bo banka - za dokončno poplačilo terjatve - izvršnico poslala drugi dolžnikovi banki; šele, če dolžnik na nobenem bančnem računu nima sredstev, bo banka izvršnico vrnila upniku;
- prepoved razpolaganja z denarnimi sredstvi: banka, ki ji bo predložena izvršnica, bo onemogočila dolžniku razpolagati z denarnimi sredstvi, dokler upnikova zahteva po poplačilu na podlagi izvršnice ne bo izvršena.

Slabosti izvršnice (z vidika upnikov):


- ne odpravlja temeljne zagate plačilne nesposobnosti dolžnikov: v primeru, da dolžnik nima dovolj sredstev na bančnem/-ih računu/-ih, je izvršnica neučinkovita;
- zadržanje izvršnice ni trajno: banka izvršnice ne zadrži trajno; v primeru, če dolžnik na nobenem bančnem računu nima sredstev, bo banka izvršnico vrnila upniku in tako izvršnica ne doseže želenega učinka;
- poplačilo terjatve le iz razpoložljivih denarnih sredstev pri ponudniku plačilnih storitev: izvršnico lahko upnik uveljavlja le na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik na svojem/-ih bančnem/-ih računu/-ih in s katerimi lahko dolžnik razpolaga; to pomeni, da se upnik ne more poplačati iz sredstev, ki so blokirana zaradi izvršbe ali zavarovanja ali do katerih imajo drugi upniki prednostni vrstni red (npr. prej uveljavljajo izvršnico).

Z vidika upnikov se izpostavlja tudi vprašanje njihove gospodarske moči in vpliva, torej dilema, kako si pri dolžniku „izboriti“, da vam izda izvršnico? Če ste gospodarsko močan subjekt, lahko z njeno izdajo pogojujete sklenitev posla z dolžnikom, torej jo uporabite kot znak medsebojnega zaupanja. Vendar pa vam to ne reši temeljnega problema dolžnikove plačilne nesposobnosti: ob izdaji izvršnice ima lahko dolžnik dovolj sredstev na bančnem/-ih račun/-ih, kar pa ne pomeni, da bo enako stanje tudi ob zapadlosti vaše terjatve oz. v trenutku, ko boste plačilo zapadle terjatve iz izvršnice uveljavljali pri kateri od dolžnikovih bank.

O izvršnici si lahko preberete tudi preko povezav: Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1).

Vsebine na spletnem mestu ne predstavljajo pravnih nasvetov v konkretni zadevi. Možno je, da vsebina ni ažurirana oziroma da se je po objavi spremenila zakonodaja, sodna praksa ali druge okoliščine. V dvomu predlagamo, da nas pokličete na 0590 91 974 ali pišete na email.
Avtor: JK Group Law firm
 
Objavljeno: 01.01.2010

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.