Kaj bo gledal delovni inšpektor v 2017?


PODROČJA, KI JIH MORATE UREDITI PRED OBISKOM DELOVNEGA INŠPEKTORJA!
 
PAZITE PRI IZPLAČILIH! 
Tudi letošnje leto bodo delovni inšpektorji poostreno preverjali kršitve v zvezi s plačili za delo. Delavec ima namreč pravico do plače, ki jo je potrebno izplačati najkasneje do 18.dne v mesecu, poleg tega pa mu pripada tudi regres (glede na letni dopust, ki mu pripada), ki mora biti načeloma izplačan do 1. julija tekočega leta. Več kot tretjina kršitev se nanaša na izplačilo regresa, slaba tretjina pa na zamude pri izplačilih ter na neizplačilo.

ODMORI IN POČITKI SO NUJNI.
Inšpektorji bodo pozornost posvetili tudi spoštovanju določb glede delovnega časa, zagotavljanja počitkov in odmorov delavcev, saj glede na dosedanje prijave kaže, da kljub ugodnim gospodarskim kazalcem delodajalci namesto novih zaposlitev oziroma ker ne najdejo novega kadra obremenjujejo obstoječe delavce.

ŠE VEDNO POOSTREN NADZOR NAD »ZUNANJIMI SODELAVCI«
Če delo za vas opravljajo osebe na podlagi pogodb civilnega prava (kamor sodita na primer podjemna in avtorska pogodba) in pri tem obstajajo elementi delovnega razmerja (razen v primerih, ki jih določa Zakon o urejanju trga dela; na primer začasno in občasno delo upokojencev), ste zagotovo tarča pregleda. Poleg tega se pripravlja sprememba zakona o inšpekciji dela, ki bo omogočila dodatna pooblastila inšpektorjem, med drugim tudi izdajo odredbo, da mora delodajalec delavcu, ki opravljal delo na podlagi pogodb civilnega prava kljub očitnim elementom delovnega razmerja, v treh dneh ponuditi ustrezno pisno pogodbo o zaposlitvi.
 
Inšpektorji bodo preverjali tudi kakovost opravljanja strokovnih nalog varnosti in zdravja pri delu
tako pri delodajalcih kakor pri zunanjih strokovnih organizacijah z dovoljenji za delo. Pri tem izpostavljajo predvsem ustreznost prepoznavanja nevarnosti v delovnih procesih ter sprejemanje učinkovitih ukrepov za zmanjševanje tveganj. Zaradi staranja aktivnega prebivalstva bodo preverjali tudi prilagajanje delovnih mest v delovnih procesih za delavce vseh starostnih kategorij ter ali zagotavljate dostojno delovno okolje in varstvo pred vplivom psihosocialnih dejavnikov na zdravje zaposlenih. Usmerjene akcije nadzora delovnih inšpektorjev se predvidevajo na začasnih in premičnih gradbiščih, pri agencijah za posredovanje delavcev in njihovih naročnikih, v dejavnostih prometa in trgovine ter v čistilnih servisih in fitnesih.
 
SKUPNE AKCIJE, VEČ ODKRITIH PREKRŠKOV, VEČ IZREČENIH UKREPOV.
Napoveduje se več sodelovanja s Finančno upravo RS, policijo ter drugimi inšpektorati. Zadnja leta se sodelovanje in povezovanje med organi krepi, kar pomeni, da je potrebno pravni urejenosti ravnanj posvetiti še več pozornosti, če nočete polniti državne blagajne z plačevanjem glob.
Avtor: Mojca Bergant, Pravna indavčna pisarna JK Group
 
Objavljeno: 17.3.2017

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.