Kaj tvegam, če ne prijavim dejanskih lastnikov podjetja?


Že od 19. 1. 2018 je obvezen vpis v register dejanskih lastnikov podjetja. Nekateri tega še niso naredili, zato nas sprašujejo, kaj narediti v tem primeru, kdaj so sploh dolžni to narediti in koga se sploh šteje kot dejanskega lastnika.

 

Kdo je dejanski lastnik?

Dejanski lastnik je vsaka fizična oseba, ki:

‒ je posredno ali neposredno imetnik več kot 25-odstotnega poslovnega deleža, 25 % deležev/delnic, glasovalnih ali drugih pravic, na podlagi katerih je udeležena pri upravljanju gospodarskega subjekta, ali

‒ je posredno ali neposredno udeležena v kapitalu gospodarskega subjekta z najmanj 25% deležem ali

‒ ima obvladujoč položaj pri upravljanju sredstev gospodarskega subjekta,

 

in pa vsaka fizična oseba, ki gospodarskemu subjektu posredno zagotovi ali zagotavlja sredstva in ima na tej podlagi možnost nadzorovati, usmerjati ali drugače bistveno vplivati na odločitve poslovodstva gospodarskega subjekta pri odločanju o financiranju in poslovanju.

 

Pri tem je potrebno opozoriti, da se pri ugotavljanju posrednega lastništva, ki ga ima v gospodarskem subjektu pravna oseba, ki je pod nadzorom ene ali več fizičnih oseb oz. so le te pod nadzorom ene ali več fizičnih oseb. Pri čemer ni povsem jasno kako se bo presojala ta določba.

 

 

Kaj morajo narediti poslovni subjekti?

Direktor ali pooblaščenec poslovnega subjekta mora v 14 mesecih od uveljavitve ZPPDFT-1(tj. 14 mesecev od 19. 1. 2018, torej je rok že potekel) v register dejanskih lastnikov pri Ajpesu vpisati podatke o dejanskih lastnikih svojega poslovnega subjekta, in to v skladu s 44. členom ZPPDFT-1 . Prijavo lahko naredite na tej povezavi: https://www.ajpes.si/Registri/Drugi_registri/Register_dejanskih_lastnikov/Splosno#b618.

 

Kaj pa poslovni subjekt tvega, če tega ne naredi?

Če poslovni subjekt tega ne naredi, se mu lahko izreče globa. Z globo od 6.000 do 60.000 EUR se za prekršek kaznuje pravna oseba:

 

‒ če ne ugotovi ali če ugotovi napačne podatke o svojem dejanskem lastniku ali lastnikih, ne vzpostavi in upravlja natančne evidence podatkov o svojih dejanskih lastnikih ali če je ne posodablja ob vsaki spremembi podatkov ali če podatkov o svojih dejanskih lastnikih ne hrani pet let od dneva prenehanja statusa dejanskega lastnika (prvi, drugi, tretji in četrti odstavek 41. člena ZPPDFT-1);

 

‒ če ne posreduje brez odlašanja podatkov o svojih dejanskih lastnikih ali če posreduje napačne podatke na zahtevo zavezancev ali organov odkrivanja in pregona kaznivih dejanj, sodišč in nadzornih organov iz 139. člena tega zakona (42. člen ZPPDFT-1);

 

‒ če ne vpiše v register podatkov o svojem dejanskem lastniku ter njihove spremembe ali če vpiše napačne podatke v roku osmih dni od njegovega vpisa v Poslovni register Slovenije ali od njegovega vpisa v davčni register, če ni vpisan v Poslovni register Slovenije, oziroma v roku osmih dni od nastanka spremembe podatkov (tretji odstavek 44. člena ZPPDFT-1

 

Z globo od 400 do 2.000 EUR se za prekršek kaznuje odgovorno osebo pravne osebe, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.

 

 

Register dejanskih lastnikov podjetij upravlja Ajpes, na navedeni povezavi pa si lahko ogledate, kdo so dejanski lastniki podjetij: https://www.ajpes.si/Registri/Drugi_registri/Register_dejanskih_lastnikov/Splosno.

 

 

Kaj narediti, če do danes še niste prijavili dejanskih lastnikov?

 

Predlagamo, da to naredite nemudoma, za to uporabite zgoraj navedeno povezavo. Lahko pa vse skupaj prepustite usposobljenim strokovnjakom v pravni pisarni.

 


Avtor: Pravna pisarna JK Group
 
Objavljeno: 13.11.2019

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.