Kako bo nov dohodninski zakon v 2023 vplival na podjetja


Kako bo novi Zakon o Dohodnini vplival na vas?


O novem Zakonu o Dohodnini, ki je začel veljati s prvim januarjem 2023, je bilo že veliko povedanega. Tokrat se osredotočamo na nekaj ključnih informacij, za katere menimo da se najbolj zanimive za podjetnike, lastnike, managerje in poslovneže:

1.    Znižanje priznanih normiranih stroškov (in s tem povečanje obdavčitve) na 40% nad 50,000 EUR prihodka za normirane polne s.p.-je in nad 12,500 EUR za normirane popoldanske s.p.-je.
Prej je bila omejitev bistveno višja (80% priznanih normiranih stroškov do 100.000 EUR za polne s.p.-je oziroma do 50.000 EUR za popoldanske s.p.-je).

2.    Zvišanje obdavčitve prihodkov iz naslova najemnin s 15% na 25%.
Davčna osnova bo še vedno znašala 90% prihodkov (odštevši tudi dejanske stroške vzdrževanja nepremičnine), je pa zvišanje obdavčitve opazno in se bo močno poznalo pri neto dohodku.

3.    Prodaja lastnih deležev se bo obdavčevala po sistemu dividend in sicer po 25%.

4.    Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost bo neobdavčena le do višine povprečne mesečne plače, ki velja za RS.
Bistvena razlika je, da ni več možnosti neobdavčenega izplačila v višini povprečne plače posameznika, če je to zanj ugodneje. Pravna podlaga in pogoji izplačila sicer ostajajo enaki (nediskriminatorno vnaprej določeni pogoji v kolektivni pogodbi ali splošnem aktu delodajalca ter izplačilo vsem upravičencem (ne nujno v isti višini) in največ dvakratno izplačilo v koledarskem letu), bo pa potrebno znova prilagoditi interni akt v delu, ki govori o nagradi v višini izplačila plače zaposlenega, da bo vaše poslovanje v skladu z veljavno zakonodajo.

Smo mnenja, da so vaše naslednje poteze v poslovanju z vidika sprememb davčne zakonodaje izjemno pomembne, prej ko boste reagirali na spremembe, bolj ugodno boste preživeli naslednje finančno leto, zato ne odlašajte.

V kolikor imate glede prava ali davkov kakšna vprašanja, se lahko pri nas naročite na enourni pravni ali davčni posvet, kjer se lahko dobite splošnejše ali krajše  nasvete, za kompleksnejše ali konkretnejše zadeve pa vam lahko tudi projektno pravno ali davčno svetujemo.

Čeprav so spremembe z 2023 že v veljavi, pa še vedno obstaja možnost da nekatere spremembe ne bodo prestal epresoje ustavnosti.
Avtor: Law firm JK Group
 
Objavljeno: 29.1.2023

Oznake: Zakon o dohodnini, 2023, Dividende, Lastni deleži, Izplačilo nagrade za uspešnost, 25%, 15%, normirani stroški, 100.000€, 50.000€, Normirani s.p., ZDOH
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.