KAKO LAHKO UPORABLJAMO PIŠKOTKE


V bližnji prihodnosti še bolj pazljivo pri uporabi piškotkov! V slovenski zakonodaji bo njihovo uporabo urejal ZEKOM-1. Spreminja jo Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah (2009/136/EC), ki pa je Slovenija še ni vnesla v pravni sistem, je uporaba piškotkov brez soglasja uporabnikov močneje omejena kot je bila pred tem. Tako kot so povedali člani Delovna skupine iz 29. člena, sta možni dve izjemi, ki pa se razlagata zelo restriktivno.

SOGLASJE ZA UPORABO PIŠKOTKOV


Za uporabo piškotkov, ki jih spletna mesta uporabljajo zato, da si zapomni aktivnosti uporabnika na spletnem mestu in s tem za zbiranje informacij o uporabi spletnega mesta, je v skladu z Direktivo potrebno pridobiti dovoljenje uporabnika (opt-in sistem), pri čemer mora biti to izrecno. Pri tem pa mora biti naročnik oziroma uporabnik jasno in razumljivo obveščen o upravljavcu in namenih obdelave podatkov. Pod to kategorijo spadajo vsi oglaševalski piškotki.

IZJEME, KO IZRECNO SOGLASJE NI POTREBNO


Od zgornjega pravila so izvzete spletne strani, ki zadostijo enemu izmed dveh kriterijev:
a. uporaba piškotkov zaradi same izvedbe prenosa v omrežju elektronskih komunikacij.
Kriterij ne dopušča široke interpretacije. Če je prenos komunikacije možen brez uporabe piškotka, potem je potrebno soglasje piškotka, potem je potrebno soglasje uporabnika. Zgolj uporaba piškotkov zato, da se pospeši prenos podatkov, ni dovolj.
b. aktivnost uporabnika in nujnost piškotka
Spletnim izvajalcem soglasja ni potrebno pridobiti, kadar uporabniki določeno storitev informacijske družbe izrecno zahtevajo, pri tem pa se ta ne da zagotoviti brez uporabe piškotka. Navedeno pomeni, da vse spletne aktivnosti, ki se lahko izvedejo brez pomoči piškotkov, ne spadajo pod izjeme.

ŽIVLJENJSKA DOBA PIŠKOTKA


Pri uporabi navedenih zgornjih dveh izjem je potrebno paziti tudi na čas, ki ga imamo na razpolago. Piškotek naj bi namreč izginil takoj, ko se ne potrebuje več, torej ko uporabnik z njegovo pomočjo doseže namen, s katerim je obiskal spletno mesto. Za navedeni dve izjemi to pomeni prenehanje takoj po zaprtju določene seje v brskalniku ali pa celo še prej.

V PRIHODNOSTI MOGOČE TUDI TRETJA IZJEMA


Delovna skupina iz 29. Člena je predlagala, da bi bilo v bodoče potrebno razmisliti tudi o tretji izjemi za piškotke, ki so »first party cookies«, torej piškotki postavljeni s strani spletnega izvajalca, katerega stran obiščemo in pri katerih gre za zbiranje podatkov za statistične namene- analitični piškotki.
Avtor: Mojca Kržišnik, Pravna pisarna JK Group
 
Objavljeno:

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.