Kako odpovedati pogodbo o najemu poslovnih prostorov za nedoločen čas?
Kateri zakon ureja pogodbo?


Pogodba o najemu poslovnih prostorov je urejena v Zakonu o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih, poleg tega specialnega zakona pa za pogodbe velja tudi Obligacijski zakonik in splošne obligacijske norme.


Nekaj temeljnih značilnosti pogodbe


Skladno z določbami prej omenjenega zakona mora biti pogodba sklenjena v pisni obliki in je lahko sklenjena za določen ali nedoločen čas. Pogodba mora vsebovati pravice in obveznosti pogodbenih strank (tj. plačevanje najemnine in obratovalnih stroškov, izročitev poslovnih prostorov v stanju, ki je potreben za najemnika ipd.).

Načini prenehanja pogodbe


-    Sporazumno
-    Z odpovedjo pogodbe
-    S potekom časa – kar velja le za pogodbo za določen čas
-    Z odstopom od pogodbe


KAKO SE ODPOVE POGODBO O NAJEMU POSLOVNIH PROSTOROV ZA NEDOLOČEN ČAS


Za potrebe tega članka bomo podrobneje pojasnili prenehanje najemne pogodbe sklenjene za nedoločen čas, zaradi odpovedi ene izmed pogodbenih strank.

Najemno pogodbo za nedoločen čas lahko odpove katerakoli pogodbena stranka, kadarkoli, pri tem pa morata pogodbeni stranki spoštovati odpovedni rok, ki ne sme biti krajši od enega leta. 

KAKO MORA BITI ODDANA ODPOVED


Zakon predpisuje, da mora biti odpoved podana sodno, kar pomeni, da je potrebno vložiti tožbo na pristojno sodišče. Odpovedni rok opredeljen v prejšnjem odstavku začne teči v trenutku, ko je bila tožba vročena nasprotni stranki.


KAJ PA SODIŠČA


V trenutnih kriznih razmerah, ko sodišča delajo le nujne stvari, tožba zaradi odpovedni najemne pogodbe ne spada v skupino nujnih stvari, ki jih opravlja sodišče, zato predmetna zadeva ne bi bila obravnavana urgentno, ampak šele, ko se vzpostavi normalno delovanje sodišča. Navkljub navedenemu predlagamo, da se tožba vloži čim hitreje, zaradi vrstnega reda obravnavanja zadev.

Če iščete nekoga, ki vam uredil vse v vzezi z odpovedjo najemne pogodbe za poslovne prostore, vas vabimo da nas kontaktirate.

Avtor: Katjuša Gognjavec
 
Objavljeno: 27.3.2020

Oznake: odpoved pogodbe o najemu poslovnih prostorov, nedoločen čas, najemna pogodba, pristojno sodišče, odpoved pogodbe
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.