Kako znižati plačilo davka na nepremičnino?


Kako bodo vaše nepremičnine obdavčene v letu 2014?


Zakon o davku na nepremičnine (ZDavNepr), sprejet 15.11.2013, bo pričel veljati s 1.1. 2014 in bo doletel večino lastnikov nepremičnin v Sloveniji, tudi veliko podjetij.

Kdo bo moral plačati davek na nepremičnino?

Davčni zavezanec ali davčna zavezanka (v nadaljnjem besedilu: davčni zavezanec) je fizična ali pravna oseba, ki je na dan 1. januarja tistega leta, za katero se odmerja davek, evidentirana v registru nepremičnin kot lastnik nepremičnine. Obstaja pa seveda kar nekaj izjem, ko je dejanski davčni zavezanec lahko druga oseba (leasingojemalec, služnostni upravičenec, najemnik pod določenimi pogoji itd.).

Davčne stopnje po Zakonu o davku na nepremičnine znašajo:

za stavbe ali dele stavb, skupaj z zemljišči, na katerih stojijo:
 • 0,15 % za rezidenčne stanovanjske nepremičnine;
 • 0,50 % za nerezidenčne stanovanjske nepremičnine;
 • 0,75 % za poslovne in industrijske nepremičnine, razen energetskih nepremičnin;
 • 0,40 % za energetske nepremičnine;
 • 0,30 % za kmetijske stavbe;
 • 0,50 % za druge stavbe.
za zemljišča brez stavb:
 • 0,15 % za kmetijska zemljišča;
 • 0,07 % za gozdna zemljišča;
 • 0,75 % za zemljišča za poslovno in industrijsko rabo;
 • 0,40 % za zemljišča za namene energetike;
 • 0,50 % za zemljišča za gradnjo stavb;
 • 0,50 % za ostala zemljišča;
 • 0,15 % za zemljišča za stanovanjsko rabo (funkcionalna zemljišča).

Kako znižati plačilo davka na nepremičnine?


Na nas se je obrnilo že kar nekaj fizičnih in pravnih oseb, ki jih bo novi davek na nepremičnine huje denarno obremenil. Pri zakonitem znižanju davčne obveznosti smo in bomo lahko pomagali predvsem lastnikom, ki imajo v lasti več kot eno nepremičnino, in lastnikom večjih trgovin, trgovskih in športnih objektov. Sicer pa obstaja več načinov, ki jih navajamo v nadaljevanju:

Ugovor zoper izračun o davku na nepremičnine

V začetku leta 2014 boste prejeli informativni izračun za odmero plačila davka na nepremičnine. V primeru, da opisano stanje ne bo ustrezalo dejanskemu, boste lahko izračunu ugovarjali. Izračun boste lahko preverili preko povezave: http://tinyurl.com/gurs1.

Naj opozorimo, da napačno vpisane namenske rabe (če bo le-ta enaka, kot je vpisana v registru) ne bo mogoče spremeniti neposredno z ugovorom na Gurs (razen v posebnih primerih), saj boste to morali najprej urediti na občinski ravni, kar pa bo terjalo malo več napora.

Sprememba namembnosti

Ena od metod, kako zmanjšati davčno breme obdavčenja nepremičnin, je sprememba namembnosti nepremičnine. V kolikor ocenjujete, da imate zavedeno namembnost nepremičnine oz. njenega dela, ki ne ustreza dejanski rabi, in bi bili s spremembo namembnosti uvrščeni v nižji davčni razred, vam svetujemo, da se čim prej obrnete na pravnika ali geodeta, ki vam bo pomagal spremeniti namembnost vaše nepremičnine.

Sprememba nerezidenčnega statusa nepremičnine

S spremembo nerezidenčnega statusa stanovanjske nepremičnine v rezidenčnega lahko prihranite kar 0,35% (odstotnih) točk davčne stopnje. To je aktualno vprašanje predvsem za lastnike več nepremičnin in za lastnike nepremičnin, ki jih dajejo v najem, ali nepremičnin, v katerih brezplačno biva druga oseba (npr. otroci, stari starši, prijatelji).

Plačilo po obrokih

Davek na nepremičnine je možno plačati tudi v (do) štirih obrokih. Število obrokov je med drugim odvisno od same višine davčnega bremena, kar je opisano v 13. členu Zakona o davku na nepremičnine.

Kazenske določbe / Globe

Zelo pomembna je tudi kazenska določba, ki predvideva globe od 200 € pa vse do 10.000 €, če v register nepremičnin oz. v evidenco trga nepremičnin ne sporočite popolnih in pravilnih podatkov v skladu s 4. členom ZDavNepr ali če podatkov sploh ne sporočite.

Članek je napisan v obliki povzetka, za več nam, prosimo, pišite.

Avtor: Boris kozlevčar, davčni svetovalec JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: december 2013

Oznake: davčno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.