Konkurenčna klavzula in pogodbena kazen


Sorazmernost med nadomestilom za spoštovanje konkurenčne klavzule in pogodbeno kaznijo za njeno kršitev ni nujna!

Vrhovno sodišče RS je poudarilo , da je konkurenčna klavzula v pogodbi o zaposlitvi povsem dopustna, ne glede na razmerje med višino pogodbene kazni za primer njene kršitve in višino denarnega nadomestila za njeno spoštovanje.

O tem, da je določitev pogodbene kazni za primer kršitve konkurenčne klavzule v pogodbi o zaposlitvi dovoljena, se je sodna praksa izrekla že pred časom (npr. Vrhovno sodišče RS je v eni od svojih sodb  štelo kot zmotno presojo drugostopenjskega sodišča , da sta se stranki dogovorili za pavšalno odškodnino in ne za pogodbeno kazen, in s tem dalo vedeti, da je določitev pogodbene kazni tudi v pogodbi o zaposlitvi povsem zakonita). Delovnopravna zakonodaja pogodbene kazni namreč ne ureja.

Sedaj pa je Vrhovno sodišče jasno povedalo tudi, da nesorazmerje med plačilom pogodbene kazni (kot obveznosti delavca) in plačilom nadomestila za spoštovanje konkurenčne klavzule (kot obveznosti delodajalca) ne vpliva na veljavnost konkurenčne klavzule. Delavčeva in delodajalčeva pogodbena obveznost nista vzajemni in se torej obojestranska izpolnitev ne domneva, zato ne pridejo v poštev določbe o oderuški pogodbi; sklicevanje na ničnost zaradi previsoko določene pogodbene kazni tako ni mogoče.

Za veljavnost konkurenčne klavzule je torej - kar se tiče samega nadomestila za njeno spoštovanje in pogodbene kazni - bistveno, da se pisno določi nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule, najmanj v višini minimuma, ki ga določa zakon (tj. tretjina povprečne mesečne plače delavca v zadnjih treh mesecih pred prenehanjem pogodbe; 39. člen Zakona o delovnih razmerjih, ZDR-1), pri čemer mora višina nadomestila ustrezati samemu položaju delavca, v katerem se znajde zaradi spoštovanja konkurenčne klavzule, ne pa višini pogodbene kazni, ki (naj) se določi glede na konkretne okoliščine primera. Ne glede na višino pogodbene kazni, ostane konkurenčna klavzula v veljavi, delavcu pa preostane možnost, da zahteva znižanje pogodbene kazni, pri čemer je odločitev o utemeljenosti njegove zahteve prepuščena sodišču (252. člen Obligacijskega zakonika, OZ).

Kaj moramo torej vedeti (kratek povzetek): v pogodbi o zaposlitvi se lahko za primer, če delavec krši konkurenčno klavzulo, določi tudi zelo visoka pogodbena kazen, ki ni vezana na višino nadomestila za spoštovanje klavzule. Pogodbena kazen je odlična opcija, ker ni potrebno dokazovati obstoja in višine povzročene škode, pač pa le dejstvo, da je do kršitve prišlo.

Avtor: Mojca Bergant, svetovalka JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: junij 2013

Oznake: pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.