Lahko vzpon umetne inteligence ogrozi delo sodnikov in odvetnikov?


V lanskem letu smo se kot gost udeležil zanimive okrogle mize z naslovom Pravo v dobi velikega podatkovja na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je predstavil pogled odvetniške stroke na vpliv računalniških algoritmov na delo sodnikov in odvetnikov.

Znanstveniki z ameriških univerz (med katerimi je bil tudi dr. Jure Leskovec, slovenski profesor na Standfordu) so namreč so na podlagi analize podatkov dveh milijonov pripornih zadev iz ZDA dokazali, da bi se pri dilemi, ali osumljenca pripreti ali ga izpustiti na prostost, računalnik v 60 odstotkih odločil bolj pravilno, kot so v teh primerih odločili sodniki.

Računalniške aplikacije in delo odvetnika


Kaj omenjena študija in napredek na področju umetne inteligence pomeni za nadaljnje delo pravosodnih poklicev? Čeprav naj bi bil poklic odvetnika med tistimi, ki bodo zaradi pohoda umetne inteligence najmanj na udaru, si ne moremo zatiskati oči pred nekaterimi spremembami.

Ravno tako kot v anglosaških deželah, se tudi pri nas, zahvaljujoč tehnološkemu razvoju, ki je bistveno izboljšal dostopnost sodnih odločb in iskanje po njihovih besedilih, neformalno uveljavlja precedenčni sistem – torej odločanje na podlagi prejšnjih sodb.

Pojav računalniških aplikacij, ki omogočajo analizo velikih količin podatkov in na njeni podlagi ponujajo določene rešitve, je tako lahko zanimiv tudi za slovenske pravnike in odvetnike.

Ena od takih zanimivih aplikacij se imenuje Super pametni odvetnik. Ta vsebuje množico pravnih dokumentov, obenem pa uporablja zmogljivosti IBM-ovega računalnika Watson, ki ga odlikuje sposobnost strojnega učenja. Aplikacija omogoča, da računalniku zastavimo vprašanje v poljudnem jeziku, ta pa nam ponudi odgovor skupaj s podatkom o stopnji verjetnosti, da je ta odgovor pravilen. Aplikacija med drugim razume tudi hierarhijo med sodišči in pravnimi akti.

Prihodnost


Trenutno se zdi, da bo umetna inteligenca še najbolj prišla v poštev pri oceni možnosti za uspeh v nekem postopku, medtem ko bodo pri sestavi dokumentov, sodnih pisanj in prepričljivi argumentaciji odvetniki še zelo dolgo nenadomestljivi.

Zaenkrat pa velja; če oceno uspešnosti določenega pravdnega postopka, utemeljeno na globljem poznavanju pravnega sistema, sodniških odločitev in dolgoletnih izkušnjah, če potrebujete zgolj pravni nasvet ali pa strokovno vodene pravne postopke pred sodišči in drugimi organi oblasti, se za pomoč kakovostnega pravnega strokovnjaka obrnite na nas – naši pravniki vam vedno krijejo hrbet!

Okroglo mizo si lahko ogledate na naslovu http://videolectures.net/okroglamizapravo2015_racunalnik_sodnik/

Povzeto po članku »Ali lahko računalniški algoritem ogrozi delo odvetnikov?«, revija Odvetnik, Leto XVIII, št. 1 (74) – pomlad 2016, str. 39 – 40.
Avtor: Petra Lovišček, JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: 01.01.2010

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.