Najgostejše napake pri sklepanju podjemnih pogodb (Podjemna pogodba vs. Pogodba o zaposlitvi)


Podjemna pogodba se večinoma uporablja, ko nekdo za naše podjetje opravi določen plačan posel. Lahko gre za fizično ali intelektualno storitev; v določenih primerih se uporabljajo tudi druge pogodbe (avtorska, agencijska, pogodba o naročilu - mandat in druge).

Posebej je potrebno opozoriti, da se delo, ki poteka preko podjemne pogodbe, lahko smatra tudi za delovno razmerje, če nismo pazljivi pri opisu narave naročenega dela v pogodbi. Tako nas bo delovni inšpektor rade volje podučil, da če ima podjemna pogodba elemente delovnega razmerja, ste s podjemnikom/delavcem dolžni skleniti pogodbo o zaposlitvi ter seveda od nje plačati vse prispevke. Kaj narediti, da do tega ne bo prišlo? Predvsem je potrebno biti bolj pazljiv pri razmisleku, kakšno delo potrebujemo, kako ga opišemo v pogodbi ter da nam pogodbo pripravi usposobljen pravni strokovnjak.

Delavec namreč ne sme opravljati dela po podjemni pogodbi (ali katerikoli drugi pogodbi civilnega prava), če obstajajo elementi delovnega razmerja. Zato bo delovni inšpektor vsako takšno pogodbo prekvalificiral v pogodbo o zaposlitvi. Pri podjemni pogodbi je torej pomembno, da pazite, da je sestavljena tako, da ne vsebuje elementov, kot so: dlje časa trajajoče delo, ki ni opredeljeno z roki izpolnitve; vzpostavitev podrejenosti med delavcem in delodajalcem (ki nastane, če npr. delavec konstantno dobiva delo in navodila le od enega delodajalca); izvajanje pogodbe je vezano na določeno osebo, ki mora delo opraviti osebno; delavec je vključen v točno določen delovni proces, običajno na sedežu delodajalca, …

V praksi ugotavljamo, da ima veliko sklenjenih podjemnih pogodb že po opisu v sami pogodbi večino elementov delovnega razmerja. Še več, opažamo že celo "zaposlitvene" oglase, ki kot enega od pogojev za zasebno "delovnega mesta" navajajo "lasten s.p.". Opozarjam, da je potrebna pri prehodu iz delovnega razmerja na najem storitev od s.p.-jev posebna previdnost in razmislek, kako spremeniti pogoje dela. Če npr. sporazumno prekinemo delovno razmerje in s podobno pogodbo, samo da jo poimenujemo podjemna pogodba, za isto delo najamemo iste ali druge delavce, ta ne bo zdržala presoje delovnega inšpektorja. Marsikatera podjemna pogodba sicer po naravi dela ne bi bila sporna, če bi podjetja razmislila, katere pogoje mora s.p. nujno izpolnjevati in kateri niso nujni za izvajanje dela. Čeprav zakonodajalec favorizira pogodbe o zaposlitvi, lahko z ustanovitvijo s.p. veliko del opravljate preko podjemne pogodbe, paziti boste morali predvsem, da bo delo projektno definirano z rokom izvedbe, da boste po možnosti delali za več naročnikov/delodajalcev, da bo poudarjena samostojnost in nevezanost na navodila naročnika/delodajalca in da ne opredeljujte osebe, ki naj bi delo izvajala.

Strokovno vam izdelamo podjemno pogodbo. Kontaktirajte nas.
Avtor: JK Group Law firm
 
Objavljeno: Prispevek delno objavljen v članku Finance, 13.10.2009

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.