Negativno nagrajevanje zaposlenih je dopustno (strokovni članek)


S sodbo VRS PDp 130/2011 je sodišče, vsaj na načelni ravni, razrešilo vprašanje, ali je mogoče delavca, ki ni dosegel pričakovanih rezultatov, kaznovati oziroma ali je lahko njegova plača sorazmerna z rezultatom njegovega dela tudi v negativni smeri (negativna stimulacij). Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani pritrdilo sodišču prve stopnje, ki je tako razsodilo, da je negativna stimulacija dopustna in zakonita.

Povzetek temelja odločitve povzema "jedro" odločbe:
»Tožnik v vtoževanem obdobju ni dosegel pričakovanih rezultatov dela glede na postavljene plane, nedoseganje pričakovanih rezultatov glede na postavljene plane pa je bilo po ureditvi v splošnih aktih tožene stranke podlaga za obračun negativne stimulacije (destimulacijo) in s tem za ustrezne odbitke od osnovne plače. Tak način obračunavanja plač ni niti protizakonit niti nedopusten, destimulacija je bila obračunana pravilno in v skladu s pravilnikom, tako da tožbeni zahtevek za vrnitev odbitkov od plače ni utemeljen.«

»Nova« definicija plače


Podlaga za tako odločitev je "novi" Zakon o delovnih razmerjih (ZDR), ki se uporablja od 1. 1. 2003, ki je podal novo definicijo plače. V 126. in 127. členu določa, da je plača sestavljena iz treh elementov: osnovna plača, delovna uspešnost in dodatki. Element, ki omogoča pozitivno ali negativno stimulacijo, je, delovna uspešnost delavca. Ta se določi upoštevaje gospodarnost, kvaliteto in obseg opravljanja dela, za katerega je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi. Pomembno je omeniti še, da osnovno plačo definira zahtevnost dela, za katerega je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi, in ne izobrazba delavca ali kvaliteta njegovega dela.

Povezava na celo sodbo
Avtor: Mitja Levstek, JK Group, pravno in davčno svetovanje
 
Objavljeno:

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.