Novo leto prinaša višji davek od dohodka pravnih oseb, spremembe dohodninske lestvice in …


Še malo in vstopili bomo v letu 2020, ki prinaša spremembe na področju obdavčitev in slovenske davčne zakonodaje. Če na kratko povzamemo, leto 2020 prinaša višji davek od dohodka pravnih oseb, na dividende, spremembo dohodninske lestvice in še kaj.

Davek na dohodek  iz kapitala (dividende, kapitalski dobički, obresti) bo po novem letu višji in sicer namesto dosedanjih 25 %, bo po novem 27,5 %. Dviguje se tudi lestvica stopenj obdavčitev dobičkov iz kapitala.  Enako pa velja tudi za dohodke iz oddajanja premoženja v najem. A slednji imajo prednost, saj bodo namesto 10%, odslej normirani stroški znašali 15 %.

Naj omenimo, da če bo pravna oseba imela dobiček za davčne namene, se bodo morebitne neizkoriščene davčne olajšave in izgube iz preteklih davčnih obdobij lahko priznale, a največ v višini 63 % davčne osnove. To pomeni, da bodo podjetja, ki ustvarjajo dobiček tudi za davčne namene in so doslej znižala davčno osnovo na 0 zaradi visokih investicij v raziskave in razvoj ali v osnovna sredstva, odslej plačevala davek od dohodka pravnih oseb.

Novo leto pa prinaša tudi spremembe pri dohodninski lestvici, obdavčitev pri pridobivanju lastnih deležev itd.
Seveda pa je to le del tega, kar nova zakonodaja prinaša podjetjem.

Da boste zagotovo vedno z informacijami na tekočem in bo vaše poslovanje skladno z zakonodajo, smo za vas tukaj mi. Vprašajte nas, mi pa vas bomo kontaktirali.
Avtor: Pravna pisarna JK Group
 
Objavljeno: 17. 12. 2019

Oznake: zakonodaja, podjetja, pravno, dav
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.