Odlog davčnih obveznosti za podjetja – interventni ukrep vlade


Med interventnimi ukrepi vlade zaradi epidemije koronavirusa, je tudi sprejetje predloga zakona na javnofinančnem področju, s katerim se podaljšujejo roki za predložitev davčnih obračunov in omogoča odlog plačila davkov. Davčnim zavezancem torej ne bo treba oddati obračune akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčne obračune davka od dohodkov pravnih oseb do 31. marca, kot doslej določeno, ampak bodo to lahko storili najkasneje do 31. maja. Prav tako je prestavljen tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve.

Zavezancem se zaradi izgube pridobivanja dohodkov v tem času, omogoča tudi odlog plačila davka za čas do dveh let oziroma za plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v dveh letih, kar je bilo sicer možno že sedaj, vendar pa bodo po novem pogoji za uveljavitev te možnosti blažji in enostavnejši.

"Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu. Vlada naj bi predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev obravnavala na sredini seji in ga po pričakovanjih poslala v obravnavo v DZ po nujnem postopku. "Nujno je treba pristopiti k reševanju likvidnostnih težav podjetij, ki so posledica zlasti zmanjšanega povpraševanja, izpada proizvodnje in težav v dobaviteljskih verigah," so pojasnili na finančnem ministrstvu. Po predlogu bo banka ali hranilnica odobrila kreditojemalcu - to so lahko podjetja, zadruge, samostojni podjetniki ali samozaposleni s sedežem v Sloveniji - odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev, če te obveznosti do razglasitve epidemije virusa še niso zapadle v plačilo. Vlogo za odlog plačila obveznosti bodo morali kreditojemalci vložiti najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije."
Avtor: Mojca Lavtižar
 
Objavljeno: 18.3.2020

Oznake: odlogdavčneobveznosti, davčni zavezanci, interventni ukrep vlade
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.