Pasti legalizacije nedovoljenih gradenj


Država si intenzivno prizadeva pobrati, 'kar je njenega'.


Že Zakon o davku na nepremičnine, ki bo pričel veljati z začetkom leta 2014, predvideva trikrat višje davčne stopnje za nepremičnine, ki so nedovoljene gradnje, to je tiste stavbe ali dele stavb, za katere je izdana inšpekcijska odločba zaradi nelegalne gradnje, ki je pravnomočna in evidentirana v registru nepremičnin, vendar pa še ni bila izvršena (tj. objekt ni odstranjen ali zanj ni bilo izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje).
Eden od pogojev za izvedbo višje obdavčitve nedovoljenih gradb je torej njihovo evidentiranje v registru nepremičnin in določitev njene posplošene tržne vrednosti.

Načeloma nastane obveznost evidentiranja stavb in njihovih delov že s trenutkom, ko stavbo dokončate oz. jo začnete uporabljati, ne glede na to, ali gre za legalno ali nelegalno gradnjo. Ker pa seveda črnograditeljem ni v interesu, da bi svoje nedovoljene gradnje prijavljali, je dejansko mogoče, da se bodo kot vse druge nepremičnine tudi nelegalne gradnje obdavčevale po osnovnih davčnih stopnjah, dokler ne bodo odkrite.

Tega se država zaveda, zato je po nujnem postopku pričela s pripravo zakonodaje o legalizaciji nedovoljenih gradenj.

Vzporedno: predvidena legalizacija 'črnih' gradenj

Natančnejša vsebina, katere gradnje boste črnograditelji lahko legalizirali, še ni znana. Zakonodaja je v pripravi, zaenkrat v resorskem reševanju (na ministrstvih itd.), se pa predvideva sprejem Zakona o legalizaciji nedovoljenih gradenj v marcu 2014.

Že sedaj pa se splača premisliti, ali se vam splača nedovoljeno gradnjo prijaviti. Namreč, povratka nazaj ni: ko boste predlagali legalizacijo nedovoljene gradnje, se vam lahko zgodi, da bo legalizacija zavrnjena, izdana odločba o rušitvi, v vmesnem času (do izvršitve odločbe) pa vas bo zadela tudi višja davčna obremenitev.

Država pa se zaveda tudi teh pomislekov. Ministrstvo, pristojno za prostor, si je zadalo za cilj sistemsko urediti celotno prostorsko zakonodajo „enkrat za vselej“. Cilj zakona o legalizaciji nedovoljenih gradenj je namreč legalizacija čim večjega števila objektov, saj potem „odpustkov ne bo več“, kot pravi minister. Da prevedemo: pohitite, ne razmišljajte, sedaj je zadnji čas!

Vendar: preudarno premislite!

Poleg ukrepov za legalizacijo država predvideva tudi ukrepe za okrepitev gradbene inšpekcije in ukrepe za evidentiranje nedovoljenih gradenj.

Vsekakor vam priporočamo, da se predhodno posvetujete s pravnim strokovnjakom ali s strokovnjakom s področja urejanja prostora.
Avtor: Maja Koželj, pravna svetovalka JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: december 2013

Oznake: davčno svetovanje, pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.