Pavšalna obdavčitev podjetij in sp


»Podjetniki pavšalizirajte si odhodke!«

Od 1. januarja 2013 dalje je za gospodarske družbe v uporabi nov sistem ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Do sedaj je takšna ureditev veljala le za obdavčitev fizičih oseb (po Zakonu o dohodnini), sedaj (od 1. januarja 2013) pa se uporablja tudi za gospodarske družbe, ki so zavezane plačevati davek od dohodka pravnih oseb (po Zakonu o davku od dohodka pravnih oseb, ZDDPO-2).

Tim. sistem normiranih odhodkov je opcijski, kar pomeni, da je odločitev zanj na strani gospodarske družbe kot davčnega zavezanca. Če se družba odloči za vstop v ta sistem, mora to svojo odločitev priglasiti davčnemu organu, in sicer najpozneje do 31. marca tistega davčnega obdobja (tj. koledarskega leta), za katerega priglaša vstop v sistem normiranih odhodkov, oz. do poteka roka za predložitev davčnega obračuna za predhodno obdobje (3. odst. 382.a člena Zakona o davčnem postopku, ZDavP-2).

• Prednost sistema: poenostavitev ugotavljanja višine davčne osnove, od katere se odmerja davek od dohodka pravnih oseb, in sicer na odhodkovni ravni;


Sistem normiranih odhodkov je namreč izjema od splošne ureditve obdavčitve dohodkov pravnih oseb, ki določa, da je davčna osnova razlika med dejanskimi prihodki in dejanskimi odhodki. V sistemu normiranih odhodkov pa zavezancu ni več potrebno dokazovati višine dejanskih stroškov. Davčna osnova se namreč ugotavlja tako, da se od vseh davčno priznanih prihodkov odšteje pavšalni znesek, tim. normirani odhodki v višini 70% davčno priznanih prihodkov (davčna osnova = davčno priznani prihodki – normirani odhodki v višini 70% prihodkov).

• Pomanjkljivosti sistema:


- le za družbe z nizkimi letnimi prihodki in s sorazmerno majhnimi dejanskimi stroški (v primerjavi s prihodki);

V sistem normiranih odhodkov lahko vstopijo le tiste gospodarske družbe, katerih prihodki v koledarskem letu pred uveljavitvijo normiranih odhodkov niso presegali 50.000 EUR (primer: če v koledarskem letu 2012 prihodki niso presegli 50.000 EUR, lahko v letu 2013 družba priglasi ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov).

Že ob pripravi vladnega predloga davčnih sprememb so se odprle polemike, da je (zgornja) meja za vstop postavljena prenizko, saj bodo lahko v sistem normiranih odhodkov dejansko lahko vstopile le najmanjše družbe oz. tiste, ki imajo zelo nizke letne prihodke.

Kakorkoli že, davčne spremembe so sprejete z vsebino, kakršna je.

- davčne osnove ne bo morete zmanjševati na račun davčnih olajšav, davčnih izgub iz preteklih let in priznanih odhodkov.


Poleg domačih družb lahko omenjeni sistem izberejo tudi tuje družbe (tj. ustanovljene po tujem pravu), vendar le za poslovne enote v Sloveniji, pri čemer se glede izpolnjevanja pogoja višine prihodkov (do 50.000 EUR letno) upoštevajo celotni prihodki poslovnih enot in ne le zgolj prihodki, ustvarjeni v Sloveniji.

V kolikor bo družba želela izstopiti iz sistema normiranih odhodkov, tj. preiti na »običajen«, splošen sistem ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem dejanskih stroškov (npr. ker bodo to za vas ugodneje – tj. da bodo dejanski stroški višji od normiranih), bo morala pri davčnemu organu sistem normiranih stroškov preklicati in vstopiti v običajen način ugotavljanja davčne osnove, tj. z upoštevanjem dejanskih stroškov.
Avtor: Maja Koželj, pravna svetovalka JK Group
 
Objavljeno:

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.