Podjetjem brez TRR po 15.1. globa! (Odprite in javite transakcijske račune DURS-u!)


Najkasneje do 15. januarja 2013 morate odpreti transakcijske račune in DURS-u javiti račune, odprte v tujini, sicer vam grozi globa!

Do sedaj je veljalo, da morajo vsi poslovni subjekti imeti odprt (ločen) transakcijski račun, vendar sankcija za kršitve ni bila določena.

V 3. odstavku 37. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) je namreč že od konca leta 2009 določeno, da morajo imeti subjekti vpisa v poslovni register pri ponudniku plačilnih storitev odprt transakcijski račun, samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, pa morajo imeti za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti ločen transakcijski račun.

Torej, kljub temu, če svojih zgoraj omenjenih obveznosti niste izpolnili, vam davčni organ do sedaj ni mogel nič.

Od 15. januarja 2013 dalje pa velja, da vas bo davčni organ lahko oglobil, če kot poslovni subjekt (ločenega) transakcijskega računa ne boste imeli odprtega (peti odstavek 84. člena novele ZDavP-2).

Do 15. januarja 2013 morate torej odpreti (ločene) transakcijske račune in DURS-u sporočiti račune, odprte v tujini, ki jih še niste sporočili DURS-u.

V kolikor omenjene obveznosti ne boste izpolnili, vas (kot poslovni subjekt) lahko davčni organ po hitrem postopku oglobi z 800 do 30.000 EUR, odgovorno osebo pa še s 400 do 4.000 EUR globe; višina globe je odvisna od statusa poslovnega subjekta (s.p. oz. posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost ali pravna oseba, odvidno od njene velikosti).

Več o tem lahko preberete v sporočilu DURS-a dne 21. decembra 2012.
Avtor: Maja Koželj, pravna pisarna JK Group
 
Objavljeno: Ljubljana, 3. januarja 2013

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.