Podjetju po 2 mesecih blokade TRR grozi stečaj


Predstvaljamo vam glavne usmeritve predlagane insolvenčne (stečajne) zakonodaje:

• Preprečimo zavlačevanje s stečaji!

Po predlaganih spremembah stečajne zakonodaje bo lahko upnik, katerega dolžnik bo imel neprekinjeno 2 meseca (oz. s prekinitvami 90 dni) blokiran TRR, predlagal začetek stečaja. Tako bo olajšan položaj upnikov za sprožitev stečajnega postopka. Predlagatelj sprememb zakona želi s tem preprečiti zavlačevanje poslovodstva in družbenikov pri vložitvi predloga za začetek stečajnega postopka, z namenom, da mine možnost izpodbijanja dolžnikovih pravnih dejanj, ki jih je storil zadnje leto pred začetkom stečaja (pododdelek 5.3.4. obstoječega Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ZFPPIPP). Doslej je bilo primerov zavlačevanja s stečaji »malo morje«.

• Najmanjšim podjetjem omogočimo hitrejšo in cenejšo prisilno poravnavo

Za najmanjša, mikro podjetja in družbe, bo omogočena tim. poenostavljena prisilna poravnava, ki bo omogočila cenejši in hitrejši postopek finančnega prestrukturiranja. Tim. mala prisilna poravnava bo sprejeta, če bodo zanjo glasovali večinski upniki (tj. upniki, katerih terjatve predstavljajo najmanj 60% obveznosti dolžnika) in hkrati večina upnikov. Upniki bodo lahko za malo prisilno poravnavo glasovali tako, da bodo z dolžnikom sklenili pogodbo o soglasju za sprejetje poenostavljene prisilne poravnave, in sicer v obliki notarskega zapisa.

• Konec nedotakljivosti upraviteljev!

Upajmo tudi, da bo s predlaganimi spremembami konec »nedotakljivosti« upraviteljev. Uveljavlja se namreč institut »izgube zaupanja«, ki bo večinskim upnikom (tj. tistim, ki imajo večino terjatev in večino v upravnem odboru) omogočil izglasovati razrešitev upravitelja in imenovanje svojega upravitelja, ki ga bodo izbrali z nacionalnega seznama upraviteljev. S tem ukrepom naj bi torej preprečili sporna »prijateljevanja« med stečajnimi sodniki, upravitelji in dolžniki, ki že dolgo burijo duhove. Slovenija je majhna država, kjer se vsi »poznamo«, denar pa je – kot že vsi veste – sveta vladar, kaj šele Slovenije! Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je letos septembra na Zbornico upraviteljev Slovenije vložilo predlog za uvedbo disciplinskih postopkov zoper nekaj upraviteljev, vendar pa se zbornica bolj ukvarja s svojim javnim imidžem, kot s preverjanjem profesionalne skrbnosti svojih članov. Vrana vrani ne izkljuje oči! Najverjetneje bo boj stečajnih upraviteljev proti uzakonitvi možnosti njihove odstavitve trd.

Novela insolvenčne zakonodaje prinaša tudi druge spremembe, ki si jih lahko preberete na straneh ministrstva: novela, novica.

Predvidene spremembe insolvenčne zakonodaje pa so še »v povojih«. Dokler jih državni zbor ne potrdi, se lahko njihova vsebina še spremeni. Kot pa smo lahko že večkrat zaznali, sprejem (sprememb) zakona še ne pomeni njegove učinkovitosti v praksi. Zasnova celotnega sistema in akterji, ki delujejo v praksi, lahko povzročijo, da dobri nameni sprememb ostanejo le »mrtva črka na papirju«.
Avtor: Maja Koželj, pravna pisarna JK Group
 
Objavljeno: Ljubljana, 3. januarja 2013

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.