Pohitite s spletno ureditvijo piškotkov!


S 15. junijem 2013 morate svoje spletne strani prilagoditi novim pravnim zahtevam glede spletnih piškotkov (ZEKom-1). Uporabo piškotkov boste morali omejiti, če od uporabnika vaše spletne strani ne boste pridobili soglasja; izjema so tehnično nujni piškotki, ki smo jih že obravnavali v enem od prejšnjih člankov  (objavljenih na naši spletni strani).

Pri tem velja kot zanimivost omejiti, da je Informacijski pooblaščenec (IP) v svojem mnenju z dne 24.5.2013 nekoliko omehčal zahteve, saj pravi, da za uporabo lastnih analitičnih piškotkov, ki jih ponudnik spletnega mesta uporablja zgolj za svoje lastne potrebe in namene (in, torej, teh piškotkov ne uporabljajo tretje osebe, npr. Google itd., za svoje potrebe) uporabnika ni potrebno takoj vnaprej obvestiti in od njega pridobiti soglasja za uporabo piškotkov (več zahtev v mnenju). Gre v bistvu za to, da piškotke uporabite, že v trenutku, ko uporabnik prvič dostopi na vašo spletno stran. Vendar pa IP poudarja, morate tudi v tem primeru uporabniku omogočiti, da naknadno spremeni svojo „izbiro“, torej da uporabo piškotkov zavrne.

Področje se tako vedno bolj kristalizira in nalaga podjetjem s stališča marketinga bolj ugodne rešitve. Posebej pa opozarjamo, da je potrebno dobro poznati, kateri nivo piškotkov zahteva posamezni nivo soglasja in kaj je potrebno o piškotkih napisati. Zato smo za naše stranke pripravili teste in navodila za pravilno uporabo piškotkov na spletni strani.

V pravni pisarni JK Group smo specialisti za spletno pravo in vam lahko pomagamo pri pripravi ustrezne privolitve ter pravilnika o spletnih piškotkih ali pri dilemi glede privolitev/soglasij o piškotkih. Za več informacij kontaktirajte našo Mojco Bergant 059-091-794 ali na info@jkgroup.si
Avtor: JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: maj 2013

Oznake: pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.