Preoblikovanje sp. v d.o.o.


S preoblikovanjem s.p. v d.o.o. ločimo osebno premoženje od poslovnega tveganja. S preoblikovanjem družinska hiša ne bo zapadla v izterjevalno maso. Seveda pa je potrebno to narediti dokler podjetnik še ni zapadel v dolgove, ki jih ne more poravnati.

V trenutni gospodarski situaciji samostojni podjetnik tvega, da ga že en večji neplačnik spravi v nelikvidnost, pri čemer je lahko posledica izguba celotnega družinskega premoženja, saj samostojni podjetnik odgovarja z vsem svojim premoženjem. Do finančne stiske lahko podjetnika privedejo tudi odškodninske tožbe zaposlenih, ki so se pri delu ponesrečili, tožbe odpuščenih delavcev, pri katerih se je v postopku zgodila napaka ali visoke globe za storjene prekrške, ki jih ugotovijo pooblaščenci z inšpekcijskim pregledom. Da pri samostojnem podjetniku ne pride do težke osebne finančne krize je še posebej v času krize smiselno izvesti preoblikovanje iz samostojnega podjetnika v družbo z omejeno odgovornostjo, saj bo tako odgovarjal le z vloženim kapitalom oziroma sredstvi družbe.

Samostojni podjetnik lahko preoblikovanje izvede na dva načina, in sicer tako da podjetje prenese na novo kapitalsko družbo, ki se ustanovi zaradi prenosa podjetnikovega podjetja ali da podjetje prenese na prevzemno kapitalsko družbo, ki je bila ustanovljena že prej. S prenosom preidejo na družbo tako podjetje podjetnika kot vse njegove pravice in obveznosti v zvezi s podjetjem. Družba kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja v zvezi s prenesenim podjetjem podjetnika. Podjetnik, ki se odloči za preoblikovanje, mora na družbo prenesti celotno podjetje, vendar pa pri tem ni potrebno, da celotno premoženje vloži v osnovi kapital družbe. Lahko se odloči, da med osnovni kapital prenese le zakonsko predpisan minimum, t.j. 7.500 EUR,  preostale vrednosti pa razporedi na druge bilančne postavke. Glede na dejstvo, da pri preoblikovanju iz samostojnega podjetnika na družbo z omejeno odgovornostjo ne gre ravno za enostaven postopek, je pri njegovi izvedbi priporočljiva pomoč pravnega strokovnjaka.

Je pa trenutno to preoblikovanje možno izvesti davčno nevtralno, zato veliko s.p.-jem svetujemo, da čim preje razmislijo o preoblikovanju, dokler je to pač možno narediti nevtralno. V kolikor se kot samostojni podjetnik odločite za preoblikovanje, opravimo najprej pravni posvet, kjer podjetniku pojasnimo kakšne so možni načini preoblikovanja, pogledamo njegovo situacijo, svetujemo katera je optimalni način preoblikovanja zanj, predstavimo postopek preoblikovanja in pripravimo ponudbo za preoblikovanje. Podjetniki, ki smo jih preoblikovali najpogojsteje omenjajo, da sedaj niso več v stalnih skrbeh glede možne izgube celotnega osebnega premoženja in lažje spijo. V kolikor razmišljate ali je preoblikovanje iz s.p.-ja v d.o.o. primerno za vas, vas vabimo na pravni posvet.
Avtor: pravni svetovalci JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: maj 2013

Oznake: pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.