Prispevki od civilnopravnih (avtorskih, podjemnih itd.) pogodb


Plačevanje prispevkov je po novem obvezno tudi od dohodkov na podlagi avtorskih, podjemnih in drugih civilnopravnih pogodb.

Nova pokojninska zakonodaja je s 1.1.2013 uvedla obvezno plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi od dohodkov, izplačanih oz. prejetih na podlagi avtorskih, podjemnih in drugih civilnopravnih pogodb (delo prokuristov, poslovodnih oseb itd.).

Od avtorskih honorarjev in drugih plačil, izplačanih na podlagi civilnopravnih pogodb, je potrebno v pokojninsko blagajno vplačati 8,85-odstotka bruto prejemka iz honorarnega dela, in to ne glede na status osebe, ki dela na podlagi civilnopravne pogodbe (delavec v delovnem razmerju, upokojenec, študent, prokurist, poslovodja itd.).

Zavezanec za plačilo je izplačevalec; izjema so tisti, ki so v delovnem razmerju in jim delo na podlagi civilnopravne pogodbe predstavlja le dodaten zaslužek – zavezanec za plačilo prispevkov v teh je v teh primerih delavec.

Vsi prejemniki plačil na podlagi sklenjenih civilnopravnih pogodb, ki še niso pokojninsko zavarovani po drugih osnovah, niso dijaki, študentje ali upokojenci, pa se bodo morali tudi obvezno zavarovati, vendar bo ta obveznost v veljavi šele v letu 2014 (od 1.1.2014 dalje).


Avtor: Pravna pisarna JK Group
 
Objavljeno: februar 2013

Oznake: pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.