Prodaja rabljenih licenc za računalniške programe


Sodišče Evropskih skupnosti (European Court of Justice ali ECJ) je razsodilo, da se lahko prodaja rabljene licence za računalniške programe, naložene s spleta.

Nemško sodišče (Bundesgerichtshof) je na ECJ predložilo vprašanje, ali se pravica distribuiranja za kopijo računalniškega programa izčrpa, če je pridobitelj z dovoljenjem imetnika pravice izdelal kopijo tako, da je naložil program s spleta na nosilec podatkov.

Sodišče Evropskih skupnosti je odločilo, da je pravica distribuiranja za kopijo računalniškega programa izčrpana, če je imetnik avtorske pravice (ki je dovolil, morda celo brezplačno, naložitev te kopije s spleta na nosilec podatkov proti plačilu cene, ki mu omogoča pridobiti plačilo, ki ustreza ekonomski vrednosti kopije dela, katere lastnik je) podelil tudi pravico do časovno neomejene uporabe navedene kopije.
Ob tem se lahko - v primeru nadaljnje prodaje licence za uporabo, ki zajema nadaljnjo prodajo kopije računalniškega programa, naložene s spletnega mesta imetnika avtorske pravice, in ki jo je ta imetnik pravice prvotno podelil prvemu pridobitelju za nedoločen čas in proti plačilu cene, ki imetniku omogoča dobiti plačilo, ki ustreza ekonomski vrednosti navedene kopije njegovega dela - drugi in vsak nadaljnji pridobitelj te licence sklicujeta na izčrpanje pravice distribuiranja, zaradi česar jih je mogoče šteti za zakonito pridobitelje kopije računalniškega programa in lahko uveljavljajo pravico distribuiranja.

Več o sodbi Sodišča Evropskih skupnosti, št. C-128/11, z dne 3. julija 2012 si lahko preberete na spletni strani http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62011CJ0128:SL:HTML.
Avtor: Maja Koželj, pravna svetovalka JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: maj 2013

Oznake: pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.