Prvi paket za pomoč podjetnikom - interventni zakon 29.3.2020


Z današnjim dnem (29.3.2020) je stopil v veljavo interventni zakon pomoči države pri ohranitvi delovnih mest; gre za Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (v nadaljevanju interventni zakon). Vlada je sicer že napovedala, da je v obravnavi ˝megazakon˝ oz. Protikorona paket 1, kot ga imenuje Vlada RS, in bo opredelil dodatne ukrepe pomoči. Smernice glede vsebine Protikorona paketa 1 so objavljene tukaj.

Danes se bomo posvetili veljavnim ukrepom, ki so na voljo delodajalcem, ki se soočajo z izzivi v teh izrednih razmerah. Interventni zakon prevideva ukrep delnega povračila nadomestila plače za delavce, ki jim je bilo odrejeno začasno čakanje na delo ali karantena.

Oba ukrepa omogočata delodajalcem (delno) povračilo nadomestila plače za delavce. Spodaj podajamo ključne informacije o obeh postopkih:


1.       Značilnosti posameznega ukrepa so opredeljene v spodnji tabeli.


V spodnji tabeli podajamo informacije glede možnosti pridobitve povračila nadomestila plače v primeru odreditve začasnega čakanja na delo ali odreditve karantene za delavca.

Značilnost

Začasno čakanje na delo

Odrejena karantena

Uveljavitev ukrepa

Pisna odredba delodajalca; vsebuje: čas čakanja, možnosti in način poziva za vrnitev na delo in višino nadomestila plače

Odreditev Ministrstva za zdravje na predlog NIJZ

Trajanje ukrepa

Največ tri zaporedne mesece, vendar ne dlje kot do 30.9.2020

Ves čas trajanja karantene, vendar ne dlje kot do 30.9.2020

Pravice in obveznosti delavcev med ukrepom

Pravica do nadomestila plače, pravica do izrabe letnega dopusta in obveznost vrnitve na delo

Pravica do nadomestila plače

Nadomestilo plače delavca

DA; 80% plače* v breme delodajalca z možnstjo delnega povračila s strani države

DA; 80% plače* v breme delodajalca z možnostjo polnega povračila s strani države

Povračilo nadomestila plače s strani države

Povračilo v višini 40%, vendar ne več kot 892,50 EUR.

Povračilo v višini 100%

Uveljavitev pravice do povračila nadomestila

Z vlogo na Zavod RS za zaposlovanje preko portala https://www.zadelodajalce.si/

Z vlogo na Zavod RS za zaposlovanje preko portala https://www.zadelodajalce.si/

Kdaj je potrebna vložitev vloge?

V osmih dneh od napotitve delavca na čakanje oz. v osmih dneh od uveljavitve tega zakona; vendar ne kasneje kot do 30.9.2020

V osmih dneh od odreditve karantene oz. v osmih dneh od uveljavitve tega zakona; vendar ne kasneje kot do 30.9.2020

Pogoji za pridobitev povračila nadomestila

DA; izkazati obstoj poslovnega razloga zaradi epidemije in izpolnjene davčne obveznosti, delodajalec ne sme biti v postopku likvidacije

DA; kopija odredbe o karanteni in izjava delodajalca, da za delavca ne more zagotavljati dela od doma

Kdaj lahko delodajalec pričakuje povračilo?

Povračilo se izplačuje mesečno in sicer na zadnji dan prihodnjega meseca (tj. povračilo za aprilske plače naj bi delodajalec prejel zadnji dan maja)

Povračilo se izplačuje mesečno in sicer na zadnji dan prihodnjega meseca (tj. povračilo za aprilske plače naj bi delodajalec prejel zadnji dan maja)

* Plača, na podlagi katere se izračuna nadomestilo za delavca predstavlja povprečno plačo izračunano na podlagi mesečne plače delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti.

 

2. POSTOPEK UVELJAVITVE POVPRAČILA

  

Postopek uveljavitve za povračilo nadomestila plače (v obeh primerih; tj. začasno čakanje na domu in odreditve karantene) se prične z vlogo na Zavod RS za zaposlovanje, pri čemer pa je delodajalec dolžan izkazati določene pogoje in sicer:

 

  • Pri povračilu plače zaradi odreditve začasnega čakanja na domu:

 

Delodajalec v svoji vlogi predloži opis poslovnega položaja zaradi posledic epidemije in ugotovitev, da zaradi epidemije ne more zagotavljati dela hkrati najmanj 30% zaposlenim. Delodajalec je dolžan zagotoviti pisno izjavo, da bo še vsaj 6 mesecev po začetku začasnega čakanja na delo, ohranjal delovna mesta, kjer so bili delavci razporejeni na čakanje.

Če delodajalec zaposluje le enega delavca, je upravičen do povračila, vendar mora izkazati, da delavcu ne more zagotavljati skupno najmanj 50% delovnega časa v koledarskem mesecu.

Pred odreditvijo je obvezno posvetovanje s sindikati oz. svetom delavcev (če ni sindikata). V kolikor tudi sveta delavcev ni, je obvezno obvestilo delavcem, na običajen način, ki velja v podjetju.

O prejeti vlogi odloči Zavod RS za zaposlovanje; na podlagi odobrene vloge pa se sklene pogodba o delnem povračilu izplačanih nadomestil plače, ki podrobeneje opredeljuje pogoje in obveznosti ter pravice med državo in delodajalcem.

 

  • Pri odreditvi karantene

 

Delodajalec svoji vlogi predloži kopijo odredbe o karaneteni in izjavo, da delavcu ne more zagotavljati dela na domu.

O prejeti vlogi odloči Zavod RS za zaposlovanje; na podlagi odobrene vloge pa se sklene pogodba o delnem povračilu izplačanih nadomestil plače, ki podrobeneje opredeljuje pogoje in obveznosti ter pravice med državo in delodajalcem.

 

3.       Obveznosti delodajalca v času prejemanja povračila

 


Delodajalec je v času prejemanja povračila dolžan izpolnjevati naslednje obveznosti:

 

  • Redno izplačevati nadomestila za delavce, ki so na začasnem čakanju oz. v karanteni,
  •  

  • Ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov,
  •  

  • Ne sme odrejati nadurnega dela, če delo lahko opravi z delavci na čakanju.

  

4.       Kaj se zgodi v primeru kršitev obveznosti delodajalca?

 


Delodajalec je dolžan vrniti pridobljena sredstva, če krši katero od zgornjih obveznosti ali če začne postopke likvidacije v obdobju prejemanja povračila ali v enakem obdobju po prenehanju prejemanja.

 

5.       Kaj pa samozaposleni?

 


Za samozaposlene je zaenkrat predivden odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo meseca aprila, maja in junija 2020. Samozaposleni mora prispevke plačati najkasneje do 31.3.2022, pri čemer jih lahko odplačuje obročno ali pa v enkratnem znesku. Odlog plačila prispevkov zaenkrat ni predviden za t.i. popoldanski s.p.

 

Prvi sveženj vladnih ukrepov, se torej izrazito osredotoča na varstvo zaposlenih. V napovedanem Protikorona paketu 1 pa se napovedujejo tako dodatni ukrepi za delavce kot tudi za samozaposlene.

 






Avtor: Ana Antunićević
 
Objavljeno: 30.3.2020

Oznake: interventni zakon, pomoč države, uveljavitev ukrepa, pravice in obveznosti delavcev, karantena, delavce na čakanje, delo od doma, nadomestila plače, začasni ukrepi, vložitev vloge, povračila nadomestila plače, obveznosti delodajalca, prejemenja povračila, kršitev obveznosti delodajalca
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.