Se zavedate vseh pasti poroštvenih izjav? Bodite pazljivi!


Ste že bili v situaciji, ko vas je bližnji družinski član ali prijatelj prosil za pomoč, da bi kot porok jamčili pri najemu kredita? Če se še niste poglobili v vse pravne zanke, ki jih tovrsten podpis prinaša za vas, to le storite še preden karkoli podpišete.

Porok je lahko vsaka pravna kot tudi fizična oseba, ki ima popolno poslovno sposobnost. Ko podpisujete poroštvene izjave se zavežete, da boste veljavno in dospelo obveznost dolžnika izpolnili sami, če je dolžnik ne bi izpolnil upniku sam. Kot porok pa morate biti pazljivi kakšno poroštveno izjavo podpisujete, saj te za poroka lahko določajo različne obveznosti.

V primeru, da se zavežete kot subsidiaren porok, mora upnik izpolnitev dolžnosti najprej zahtevati od glavnega dolžnika, razen, če je očitno, da slednji nima dovolj sredstev za poplačilo ali če je nad njim začet stečajni postopek (subsidiarno poroštvo). Lahko pa se porok zavežete tudi enako kot glavni dolžnik, kar pomeni, da lahko upnik sam izbere ali bo izpolnitev zahteval od glavnega dolžnika ali od poroka, lahko pa tudi od obeh hkrati (solidarno poroštvo).

Če se znajdete v vlogi poroka pa nikar ne pozabite sledečega:
  • poroštvena izjava mora biti sklenjena v pisni obliki, sicer vas ta ne zavezuje,
  • vaša obveznost poroka je akcesorne narave, kar pomeni, da je v odvisnem razmerju z obveznostjo glavnega dolžnika (če obveznost glavnega dolžnika preneha, preneha tudi vaša),
  • vaša obveznost kot poroka ne more biti večja od obveznosti glavnega dolžnika, lahko pa se ta omeji na manjši del ali se kako drugače veže na lažje pogoje,
  • kot porok imate nasproti upniku vse ugovore glavnega dolžnika (razen osebnih) kot tudi svoje lastne,
  • neveljavnost ali zastaranje glavne pogodbe, s katero je dogovorjena terjatev glavnega dolžnika, pomeni neveljavnost ali zastaranje tudi vaše obveznosti kot poroka,
  • po izpolnitvi obveznosti glavnega dolžnika, lahko od njega zahtevate, da vam povrne vse, dodatno z zamudnimi obrestmi.

Avtor: Petra Lovišček, JK Group d.o.o.
 
Objavljeno:

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.