Soglasje za obdelavo osebnih podatkov - vnaprej obkljukana polja?


EU pripravlja Uredbo o varstvu osebnih podatkov, v kateri bodo določeni pogoji za pridobitev veljavnega soglasja za obdelavo osebnih podatkov. Evropski parlament meni, da podjetja (in drugi upravljavci osebnih podatkov) ne bodo mogla uporabljati ''vnaprej izbranih polj'' za pridobitev veljavne privolitve v obdelavo osebnih podatkov.

Namreč, pogosta je praksa podjetij, da v (spletnih) obrazcih za pridobitev soglasja vnaprej (avtomatično) označijo polje, da se posameznik strinja z obdelavo osebnih podatkov. Torej, bi moral posameznik, ki se ne strinja z obdelavo svojih podatkov in se hoče obdelavi izogniti, 'odkljukati' polje, kjer je njegova privolitev soglasje samodejno označena. Mogoče se to na prvi pogled ne zdi sporno, vendar ima dejansko lahko pomembne posledice, npr. posameznik pozabi 'odkljukati' in sploh ne ve, da se njegovi osebni podatki obdelujejo; ker za obdelavo ne ve, tudi ne more učinkovito izkoristiti drugih svojih pravic, npr. pravice do seznanitve, dopolnitve, popravka, blokiranja, izbrisa in ugovora (31. in 32. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov, ZVOP-1).

Evropska komisija, ki je objavila osnutek uredbe, je stališča, da bodo morale organizacije, če hočejo pridobiti veljavno soglasje za obdelavo osebnih podatkov, zagotoviti, da bo to soglasje izrecno, prostovoljno dano, specifično in informirano ter pridobljeno z izjavo ali ''jasnim privolitvenim dejanjem'' (ang. ''clear affirmative action''); slednje pomeni, da je za veljavnost soglasja potrebna aktivnost (ne pasivnost!) posameznika pri tem, ko reče: „Da, želim in dovolim, da obdelujete moje podatke.“.

Pogoj ''prostovoljno dano'' soglasje tako ni izpolnjeno, če je soglasje pridobljeno preko ''vnaprej obkljukanih polj'' (npr. ''(X) Strinjam se z obdelavo mojih osebnih podatkov za namene, objavljene v Politiki zasebnosti''), ki jih podjetja pogosto uporabljajo pri pridobivanju soglasij posameznikov. Po mnenju Evropskega parlamenta o prostovoljno danem soglasju ne moremo govoriti, če posameznik nima pristne in proste izbire pri odločitvi, ali bo obdelavo svojih podatkov dovolil ali ne.

V primeru, da posameznikovo odločitev ''za'' obdelavo podatkov vnaprej predvidi oz. domneva podjetje, ki želi obdelovati njegove podatke, o prostovoljno danem soglasju tako ne moremo govoriti. Uporaba samodejno izbranih možnosti (ang. 'default options') v obrazcu za soglasje, pri katerih se od posameznika zahteva, da jih spremeni, kot npr. 'vnaprej obkljukana polja', namreč ne omogočajo svobodne izbire in posledično veljavnega soglasja.

OPOZORILO: evropska uredba je sicer še v postopku priprave, vendar se bo, ko bo sprejeta, objavljena in bo potekel vakacijski rok za njeno veljavnost, uporabljala neposredno. To pomeni, da je v pravni red posamezne države članice ne bo potrebno prenašati z zakonom (kot npr. direktive), ampak bo takoj z začetkom veljavnosti del (med drugim) slovenskega pravnega reda.

Ni odveč, da že sedaj načrtujete prilagoditve vaših (spletnih in drugih) obrazcev za pridobitev privolitev posameznikov v obdelavo osebnih podatkov!

Pri tem vam lahko pomagamo v pravni pisarni JK Group, kjer smo vam strokovnjaki IT prava vedno na voljo!
Avtor: Maja Koželj, pavna svetovalka Pravna pisarna JK Group
 
Objavljeno: februar 2013

Oznake: pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.