Spletni portali so odgovorni za komentarje uporabnikov


Evropsko sodišče za človekove pravice (EKČP) je presodilo, da spletni portali odgovarjajo za žaljive ali sovražne objave uporabnikov.

Po mnenju sodišča je svoboda govora in izražanja sicer v samem vrhu temeljnih človekovih pravic, vendar pa ni absolutna, ampak je omejena s pravicami drugih, npr. pravico do osebnega dostojanstva.

Anonimne spletne žaljivke naj bodo sankcionirane v skladu z nacionalnim pravom.

Sodišče meni, da bi moral portal, ki uporabnikom omogoča anonimno komentiranje, preprečiti javno objavo žaljivih komentarjev.

Anonimnost namreč hudo omejuje sledljivost, posledica tega pa je, da storilca, ki javno žali, ni mogoče najti in sankcionirati.

V kolikor portal, ki omogoča anonimnost komentatorjev, hkrati pa ne izvaja metod samoregulacije (preprečitve javne objave), sam nosi odgovornost za žaljive komentarje, pravijo na sodišču.Avtor: Maja Koželj, pravna svetovalka JK Group d.o.o.
 
Objavljeno: marec 2014

Oznake: pravno svetovanje
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.