Ureditev neposrednega trženja po predlogu ZVOP-2


Trenutno aktualni predlog Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) na podoben način kot dosedanji ZVOP-1 dovoljuje možnost uporabe osebnih podatkov (osebno ime, naslov  prebivališča, telefonska številka, e-poštni naslov), zbranih v okviru zakonitega opravljanja dejavnosti oziroma iz javno dostopnih virov, za namene neposrednega trženja.

Besedilo predloga še vedno vsebuje (že do sedaj prepogosto spregledani!) dodatek: "če drug zakon ne določa drugače"; poleg tega pa še izrecno določbo, da se glede uporabe osebnih podatkov s področja elektronskih komunikacij uporabljajo tudi določbe zakona, ki ureja elektronske komunikacije. To pa pomeni, da bo glede elektronskih komunikacij še vedno potrebno upoštevati določbe ZEKom-1 (privolitev; obstoječi kupci; izjeme za pravne osebe itd.)!

Zakon vsebuje tudi (nepotrebno) določbo, da se lahko osebni podatki za namene neposrednega trženja obdelujejo tudi na podlagi 6. člena GDPR - ta člen na splošno določa možne pravne podlage za obdelavo osebnih podatkov. Izrecno se po ZVOP-2 predvideva prepoved uporabe podatkov, zbranih za potrebe neposrednega trženja, za namene izvajanja političnega marketinga, vključno s profiliranjem.

Dodatna zahteva predloga ZVOP-2 glede na obstoječo ureditev je, da mora vsako trženjsko sporočilo vsebovati naslednje informacije:

  • informacijo, da gre za trženjsko sporočilo;
  • identiteto in kontaktne podatke upravljavca in njegovega predstavnika, kadar ta obstaja;
  • od kod izvirajo osebni podatki, na podlagi katerih je bilo trženjsko sporočilo pripravljeno oziroma poslano, in če ti podatki izvirajo iz javno dostopnih virov, opis teh virov;
  • na kakšen način lahko posameznik uveljavlja pravico zahtevati prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov za namene neposrednega trženja;
vendar pa je dejansko obvezna le informacija iz 1. točke, informacij iz preostalih točk pa upravljavcu ni potrebno zagotavljati, "če jih posameznik že ima" - pri čemer ni najbolj jasno, na kakšen način se bo štelo, da je upravljavec izpolnil to svojo obveznost.

Avtor: Pravna pisarna JK Group
 
Objavljeno: 7.10.2019

Oznake:
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.