Zakon o "žvižgačih"


Sicer je Zakon o zaščiti prijaviteljev (»ZZPri«) pričel veljati že 22. 2. 2023, vendar je postala bolj vroča dandanes, saj se izteka rok. Zakon predvideva tudi potrebno letno poročanje (več v nadaljevanju). Z njim se želi zaščiti prijavitelje - "žvižgače" pred povračilnimi ukrepi.

Prijavitelji oz. žvižgači so tiste fizične osebe, ki prijavijo ali javno razkrijejo informacije o kršitvi, pridobljeni v svojem delovnem okolju. Pri tem ne gre zgolj za osebe, ki delo pri delodajalcih opravljajo na podlagi pogodbe o zaposlitvi, temveč so do zaščite skladno z določbami ZZPri upravičene tudi vse fizične osebe v podobnih razmerjih na drugi pravni
podlagi (npr. podjemna pogodba).

Poleg določb o zaščiti in podpori prijaviteljev, ZZPri uvaja tudi mehanizem za prijavo zaznanih kršitev. V povezavi s  tem morajo zavezanci vzpostaviti ustrezne prijavne poti, imenovati zaupnika, ki bopreizkušal in obravnaval prijavljene kršitve ter sprejeti poseben notranji akt, ki bo opredelil postopek s prijavo, preiskavo, odpravo kršitev in seznanjanje vodstva s postopkom.

Prav tako ZZPri zavezancem nalaga enkrat letno obveznost poročanja Komisiji za preprečevanje korupcije o številu prejetih, anonimnih in utemeljenih prijav ter o številu obravnavanih povračilnih ukrepov, v poročilu pa navede tudi podatek o zaupniku.

Zavezanci po ZZPri: 

  • subjekte v javnem in zasebnem sektorju s 50 ali več zaposlenimi,
  • subjekte z najmanj 10 zaposlenimi, če svojo glavno registrirano dejavnost opravljajo na področju zdravstva, ravnanja z odplakami ter drugih področjih, posebej določenih z ZZPri, ter
  • določeni državni organi in samoupravne lokalne skupnosti.
Zavezanci v zasebnem sektorju, ki zaposlujejo več kot 250 delavcev in vsi zavezanci v javnem sektorju, so morali vzpostaviti in urediti postopek notranje prijave v 90 dneh od uveljavitve ZZPri, tj. najkasneje do 23. 5. 2023. Zavezanci v zasebnem sektorju, ki zaposlujejo več kot 50 in manj kot 250 delavcev, imajo čas za takšno postopanje do 17. 12. 2023.

Kazni oz. globe:

Kršitve zavezancev ZZPri deli na sistemske, lažje in težje prekrške. Za vodenje in odločanje postopkov o prekrških je pristojna Komisija za preprečevanje korupcije. V primeru, da zavezanec ni vzpostavil notranje poti za prijavo se lahko pravna oseba kaznuje z globo od 2.000 EUR do 4.000 EUR, če gre za srednjo ali veliko gospodarsko družbo pa z globo od 3.000 EUR do 6.000 EUR. Za take vrste prekršek lahko odgovarjajo tudi odgovorne osebe, ki se jim lahko naloži globa od 300 EUR do 2.000 EUR.

Za več informacij in pomoč pri vzpostavi prijavne poti smo vam strokovnjaki JK Group na voljo.
Avtor: JK Group
 
Objavljeno: 24.11.2023

Oznake: zzpri, zakon o zaščiti prijaviteljev, žvižgač, zaposleni, postopek
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.