Zamenjava kapitalskih deležev


Ker je poslovno okolje tvegano, postaja vedno bolj pomembno, da je lastniška struktura podjetja oblikovana pametno in preudarno. To pomeni, da je ključno premoženje podjetja ločeno od operativnega poslovanja. To tudi pomeni, da je lastniška struktura taka, da je denimo matična družba lastnica nepremičnin, patentov in opreme, medtem ko operativno podjetje opravlja zgolj trgovsko ali proizvodno dejavnost z najetim premoženjem.

Varna lastniška struktura

Preobrazbo v varno lastniško strukturo je mogoče doseči s transakcijo zamenjave kapitalskih deležev, ki je v primeru izpolnjevanja določenih pogojev, davčno povsem nevtralna. Zamenjava kapitalskih deležev pomeni, da se v lastniško strukturo med družbenika in operativno podjetje »vrine« holding družba, ki postane lastnik operativnega podjetja, kot je prikazano na sliki v nadaljevanju.

Zamenjava kapitalskih deležev

Zamenjava kapitalskih deležev v praksi pomeni, da družbenik fizična oseba svoj delež v operativnem podjetju vloži kot stvarni vložek v holdinško podjetje; s tem se vložek družbenika v holdinškem podjetju poveča, holding pa postane lastnik deleža v operativnem podjetju.

Nevtralnost transakcije

Za dosego davčne nevtralnosti se naredi priglasitev transakcije davčnemu organu, s katero se doseže davčna nevtralnost posla za družbenika fizično osebo (s priglasitvijo se doseže, da se družbeniku ne pretrga čas imetništva deleža v operativnem podjetju, temveč se ta nadaljuje).

HOLDING IN OPERATIVNO PODJETJE

Premoženje lahko ostane še naprej v lasti operativnega podjetja; le-to presežna denarna sredstva izplača holdingu kot izplačilo dobička (dividenda), pri čemer znaša obdavčitev dividende pri holdingu manj kot 1%. Holding nato potrebna denarna sredstva posodi operativnemu podjetju kot posojilo, ki se obrestuje po davčno priznani obrestni meri. Svojo terjatev holding zavaruje s hipoteko na nepremičninah ali z zastavno pravico na premičnem premoženju operativnega podjetja.

Če vas zamina več, vas lepo vabimo, da nas kontaktirate.
Avtor: JK Group
 
Objavljeno: 27.3.2020

Oznake: capital swap, Zamenjava kapitalskih deležev, ZGD, Nepremičnina, Oprema, Poslovanje podjetja, dividedne, operativno podjetje, varna lastniška struktura
 

 
 

Vas zanima več?

   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.